2013. május 31., péntek

100 kili / hó



Márciusban 7,7km jött össze, áprilisban 55,8km lett a havi adag, és a májusban teljesült a bűvös 100,8km.
Szeretném megköszönni Gábornak a biztatást! Csak Őt "okolhatom", hogy összejött a havi 100 kili. Az utóbbi pár nap kicsit hajtósra is sikerült, fáj is a térdem külső része. Úgy is rossz az idő, legalább kicsit pihentetem a lábam. :)

2013. május 29., szerda

Találtam egy tízest

Tegnap este futás kocogás közben találtam egy 10 Ft-ost. Érdekes apropó ez mivel tegnap lett meg az első 10 km távon egyben.
Az idő pont jó volt és sikerült a 10 kili. A tempóm 8:51, hát majd ezen van még mit faragni..... átlag pulzus 139.
Úgy érzem egy komoly határt léptem át ezzel. A csüggedések után a biztatások és ez a szám igazán új erőt, illetve kitartást ad.
Mikor lesz már este, hogy futhassak?

2013. május 27., hétfő

Néha ez is van... :(

Vannak mélypontok a futásban is.
Nem rég, még lelkendeztem, hogy milyen jól megy, most pedig kedvem sincs elindulni. Szerettem volna hétvégén átlépni a bűvös 10 kilit, de sem az idő, sem a családi programok nem kedveztek a futáshoz.
Tegnap (vasárnap) este párom kérdezte, hogy megyek-e futni - persze öltöztem, de mentálisan nagyon messze voltam.
Össze vissza járt a lábam, nem boldogultam a pulzusommal, hol sok, hol kevés, az órám is hülyéskedett....
Az a gáz, hogy késő este tudok csak elindulni, sokszor nagyon fáradtan a nap végén.
Ja fussak reggel - biztosan jó, mert egyszer már kipróbáltam, de nehezen kelő típus vagyok és hogy egy, vagy másfél órával korábban azaz négy fél öt körül kelljek na neee.
A Nike Vomerom-on is észrevettem, hogy a felsőrésznél a háló alatti szivacs szerű anyag kezd eltűnni ahol hajlik a cipő.
Vegyek egy új cipőt, de milyet? A Vomero új generációit eléggé lehúzzák, a nagy csillapítású cipőre meg szükségem van. Pegazus 29 , Lunarglide 4, vagy Asics Nimbusz. Nem tudom, ráadásul Kecskeméten nincs olyan bolt (!!!) ahol ezeket fel lehetne próbálni. Hiába Hervis, meg Decathlon egy Pegát sem találsz nem hogy Asics Nimbust...
Szóval most kicsit elegem van.
Ez van.

2013. május 22., szerda

8 kili - magam sem hiszem

Késő délután értem haza. egy óra fűnyírás után éreztem, hogy futnom kell egy keveset. Úgy voltam vele, hogy két napot kihagytam, majd kiderül mi jön össze.
Elindultam a szokásos kis körömön és az első km-nél a Nike+ szörnyű tempót súgott a fülembe. Na ha ilyen lassan megy a futás, térjünk át a jó kis pulzus kontrollos edzésre. Kezdődött a harc az órával, helyesebben a pulzussal, ami a végén egy jókedvű kocogássá alakult. A km-ek pedig csak nőttek....

A végén még egy laza sprint is belefért. 1 óra 6 percet "futottam", ami azért izgalmas mert korábban a 7.33 km-t 1 óra 3 perc alatt teljesítettem szigorú 138-as pulzussal.
Nem vagyok edző, sőt még futó sem, de aki hozzám hasonlóan barátkozik a futással, javaslom, hogy tegyen egy próbát a pulzus kontrollal!

2013. május 21., kedd

VI. Kolon-Kupa Futóverseny, Izsák 2013.05.18.

Újabb futó rendezvényen voltunk fiammal. 2500m-re neveztünk be.
Amint kint lesznek a net-en az időeredmények megírom pontosan.Nem kezdtem túl gyorsan, nagyon figyeltem a pulzusomat futás közben és egyszer kellett lassítanom egy picit, hogy a végére is maradjon szufla. 4. helyen értem célba a nyolc korcsoportos indulóból nem egész 12 perces idővel. A harmadiktól 10 másodperccel maradtam le, ami a lassítás (kondi hiány) miatt volt, hisz előtte gyakorlatilag egymás mellett futottunk. Klassz volt viszont, hogy kb. 1800-1900 métertől a többiek is lassultak és a végén még én tudtam előzgetni olyanokat akik korábban elhúztak.


2013. május 17., péntek

Lassan járj (fuss) tovább érsz!

Megmutattam futásaim eredményét ultra maraton (és még sok futóverseny) győztesnek. Ránézett a távokra, amelyek az ő esetében bemelegítésre is kevés lenne, illetve a tempóra és pulzus értékekre, majd ennyit mondott:
- Jó úton haladsz...- na itt kihúztam magam - ,hogy abba hagyd a futás.
Döbbenet! Mi? Én nem!
Elmondta, amit a net-en már többször is olvastam, hogy pulzus kontroll-os edzést kell végezni. Türelmetlenül nem lehet eredményt elérni, csak kudarcot szerezni. A futáshoz, helyesebben a sérülés mentes fejlődéshez igen is sok türelem kell. Tanácsa az volt, hogy egy szűk - esetemben 132-138 - pulzus tartományba próbáljak futni és meglátom, hogy új távolságok nyílnak meg előttem, jelentős fáradság nélkül.
Hittem is meg nem is, hogy ez nálam beválhat, de tisztelem őt annyira, hogy este a futáshoz készülődve beállítottam az órámat a fenti tartományba.
Iszonyat küzdelem volt 140 alatti pulzussal "futni". A futóórám egyfolytában csipogott, hogy lassabban fussak. Rám sötétedett mire hazaértem. 1óra 2 percet futottam, 7.35 km hosszan és nem szakadt rólam a víz, tudtam beszélni, nem voltam kimerült! (na a sebességet ne nézd!)
Reggel rögtön megkerestem a
tanácsot adó ismerősöm, mutattam az eredményemet. Szerinte ezzel a módszerrel szép lassan fogok gyorsulni, gond nélküli 5 perc/km tempóig akár félmaratoni táv is felkerülhet a hosszútávú céljaim közé. Ezután már, ha a bűvös 5 alatti tempót szeretnék, már más edzések kellenek, de az nagyon-nagyon messze van. Addig is szépen lassan....

És hogy a nagy örömködés közben el ne felejtsem egy gondolat a Nike+ APP-ról: jó érzés, hogy a számok és diagramok között a Friends pont alatt nem nulla áll!


2013. május 13., hétfő

K&H olimpiai futónapok Kecskemét 2013.

Rajt szombat délután 15:20-kor.
Már reggel óta alig bírtam magammal. A kertben tettem-vettem, nem találtam a helyem.
Megérkeztünk a helyszínre egy órával a rajt előtt. Nem voltak sokan, állítólag 1600-1700 futó volt a tavalyi 3000-hez képest.
A közös bemelegítéskor, már 171 volt a pulzusom, ami nem volt túl jó jel. Nem volt perzselő, de nagyon erős volt a napsütés.
Újdonság volt a sok lökdösődés, az ahogy előre rohannak, megállnak - persze előttem -, újra futnak, ki az úton, ki lecsapva....
Sikerült célba érni.
Igen, nincs örömujjongás a soraim között. A kezdeti tempót túl nagyra vettem, 2-2,5 km-nél szó szerint kifulladtam. Fiam biztatott, "gyerünk apa!".
Szóval a nagy óra szerint 18:10 lett a 3.4 km vége. (igaz nem 00:00-kor indultunk, mert nem az első sorban voltunk, csak kb. a tömeg harmadában)
Otthon már lefutottam többet is és most mégse úgy ment ahogy én szerettem volna.
Tanulnom, erősödnöm kell.
és futni, futni, futni - csak most kicsit nehéz.

2013. május 7., kedd

Megcsináltam! 5km egyben, séta nékül!!!! :)

Este sikerült, ami a 8 hetes edzésterv célja. 
A 4. hetet kezdtem. A K&H-s futásra készülve 3,5km gondoltam futni, de a szemerkélő eső és ki tudja még mi, rávett, hogy két utcával tovább fussak. Amikor a NikePlus bemondta a fülembe, hogy 4km-nél  tartok, éreztem, hogy van még bennem annyi, hogy meglegyen az ötös! Az eső és izzadtság vegyesen csorgott rólam, de elmondhatatlan az örömöm, hogy sikerült.
Emlékeztek? - a kezdetekben az 500m is "halálos" táv volt!
Meg lehet csinálni!
Megcsináltam!
Adatok:
táv: 5,04km
tempó: 6'01"
kalória: 474
idő: 30:22
Pulzus (átlag/max): 162/169



2013. május 6., hétfő

VICCES: "Tévfutás"


"Tévfutás": nem a szervezők biciklise után futott a mezőny

   London, 2012. november 14., szerda (MTI) - Tévfutással kezdődött egy 10 kilométeres távfutás Nagy-Britanniában: a versenyzők véletlenül "rossz" biciklis után és hamarosan rossz útvonalon kezdtek szaladni. Már csaknem egy kilométert loholtak, mire sikerült a szervezőknek megértetni velük, hogy nem az ő kerékpárosukat követik, hanem csak egy "mezei" biciklist.

Forrás: MTI

2013. május 2., csütörtök

Havi összefoglaló

Na ebben a hónapban volt hideg/meleg minden. Nehezen értem a dolgokat, hogy miért van az, hogy néha nem megy a futás, máskor viszont még pluszban futok is kicsit, annyira jó.
Hullámzó a teljesítményem.
Áprilisban összesen 56km-t (jó ég nekem is furcsa leírni) edzettem. Azért nem futást írok, mert intervallumos edzést végzek futás/séta váltakozik. Kezdetben 1perc futás - 2 perc séta, most már 5 perc futás - 1 perc séta. Így jön ki ez a km.

Nyers adatok:
Teljes táv: 55.82 km
Össz. idő: 6:15:21
Tempó: 6'43"/km
Kalória: 5,039CAL
Testsúly: ~ 88,5kg

Ja igen, visszaálltam az eredeti edzéstervre! Nem működött a saját elképzelés. Csak tudnak valamit akik összeállítják ezeket a programokat.
Még egy gondolat a cipőről: a Nike Vomero cipőt használva nem fáj a sípcsontom környéke! Szóval tényleg a futáshoz áldozni kell egy igen jó cipőre!

NIKE+